Audi TT Forum banner
1 - 20 of 170 Posts

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi to all,
can You help me ?
In my TT 2015 I have uploaded software ver1339 to MIB2
I have activated carplay, but the „Audi Smartphone Interface" icon is missing on VC :-(
The workshop that uploaded it to me did not solve this problem

Carplay works ok but i have problem running it
After connecting the cable to the iphone, carplay starts, but if I switch to another menu in VC,
I can't go back to carplay, because there is no icon ASI in the menu.
I have to reconnect the cable or enter via SIRI

Do you know how to run the ASI on VC icon?
I have OBD 11

thank you for any help
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
193 Posts
Don't think this is something that can be sorted out with OBDII.

I don't use CarPlay but Android Auto definitely shows the AA logo in the tabs when it's active.

Do you have the Smartphone Interface in the main menu?

Not sure who or how this was activated but it looks like you'll need to take it back to them to sort out.
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter · #3 ·
no, I don't have Smartphone Interface in the main menu

Are you able to dump the settings from the 5F controller?
I would like to compare settings

what is your year TT ?

I'm desperate I'm looking for any solution...
 

·
Registered
Joined
·
57 Posts
This won't help the OP but I thought CarPlay was only available from MY17 onwards? Maybe some functions will work on earlier cars (as seen here) but it's not fully functional.
 

·
Registered
Joined
·
193 Posts
qenq said:
no, I don't have Smartphone Interface in the main menu

Are you able to dump the settings from the 5F controller?
I would like to compare settings

what is your year TT ?

I'm desperate I'm looking for any solution...
2018

Sorry don't have the kit to dump settings from the controller.

If the Smartphone Interface is missing from the main menu something is very wrong.
 

·
Registered
Joined
·
390 Posts
qenq said:
Hi to all,
can You help me ?
In my TT 2015 I have uploaded software ver1339 to MIB2
I have activated carplay, but the „Audi Smartphone Interface" icon is missing on VC :-(
The workshop that uploaded it to me did not solve this problem

Carplay works ok but i have problem running it
After connecting the cable to the iphone, carplay starts, but if I switch to another menu in VC,
I can't go back to carplay, because there is no icon ASI in the menu.
I have to reconnect the cable or enter via SIRI

Do you know how to run the ASI on VC icon?
I have OBD 11

thank you for any help
Who have upload the 1339 version in your TT? Audi or an external office? I have a 2015 TT and all have told me the carplay Is impossibile to install!! At this point all TT can have carplay, Is only a problem of software....
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter · #7 ·
the software uploaded to me an external service.

I'm thinking about swapping USB ports.
My ports are 8S0035736. I found here, on this forum, that they should be 8S0035736A

CODE: SELECT ALL
8S0035724 connection for external audio sources, D - 30.05.2016>> ER5 UE7
8S0035724A connection for external audio sources, D - 30.05.2016>> ER5 UE7 UI2
8S0035736 connection for external audio sources, D - 30.05.2016>> UE7
8S0035736A connection for external audio sources, D - 30.05.2016>> UE7 UI2

ER5 Japan specific radio
UE7 Electric interface for external use AUX-IN USB and iPod
UI2 smartphone

however, there is a problem

USB module 8S0035736 is 6PIN and module 8S0035736A is 8PIN

Do you have any idea how to connect this?

Is anyone who has working CARPLAY/AA with USB ports 8S0035736?
The easiest way to recognize which version you have is the smartphone icon on usb ports (see the pictures)

Which version do you have ?

thanks for the answers
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
5 Posts
I have the same issue. CarPlay works, but not visible in the main spin menu.
qenq, PM me. I may have the pinouts. Let's figure this out...
 

·
Registered
Joined
·
630 Posts
qenq said:
Hi to all,
can You help me ?
In my TT 2015 I have uploaded software ver1339 to MIB2
I have activated carplay, but the „Audi Smartphone Interface" icon is missing on VC :-(
The workshop that uploaded it to me did not solve this problem

Carplay works ok but i have problem running it
After connecting the cable to the iphone, carplay starts, but if I switch to another menu in VC,
I can't go back to carplay, because there is no icon ASI in the menu.
I have to reconnect the cable or enter via SIRI

Do you know how to run the ASI on VC icon?
I have OBD 11

thank you for any help
Just to go back a step, who was this "workshop" that uploaded the software?
I believe that the ASI is available as a retrofit on mk3 cars (at least from third parties), but it is quite expensive. I thought that their engineer came out to you (or you posted your MIB unit to them) so there seemed to be more to it than just a simple s/w upgrade? Firmware upgrade too, or complex activation process? Note that the ASI has always been an optional (factory fitted) extra on the TT.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
CarPlay or AA was not available until a certain software version. It just didn't exist in the software. I think it was the beginning of MY17, maybe 18 that it became available. To activate the Smartphone Interface, a FEC code is loaded onto the Unit and the coding must be adapted in 005F. The issue here (I suspect) is that the 005F also needs to recognize the USB interface as being compatible--and I suspect that it's not.
 

·
Registered
Joined
·
165 Posts
The most important thing seems to be the USB connection then?
Does anyone know where the two extra wires are connected?
 

·
Registered
Joined
·
230 Posts
To get Audi Smartphone to show up on menu in dashboard, you need to upgrade your unit 17 firmware to at least Version 290 ( MY 2017j. There is no need to change the USB port.
 

·
Registered
Joined
·
165 Posts
Mokorx said:
To get Audi Smartphone to show up on menu in dashboard, you need to upgrade your unit 17 firmware to at least Version 290 ( MY 2017j. There is no need to change the USB port.
This morning I've visited the dealer for the recall. And asked them what it would cost me to install smartphone interface.
They told me it isn't possible with cars build before august 2015. Mine is from march unfortunately
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter · #15 ·
After a few weeks of searching, I think it is necessary to update the software in the unit 17
My Unit 17 has a part number: 8S0920790 with sw. wer.211 and Hw wer. H32
I bought the VC upgrade to version 296 (SD CARD see the pictures), but I can't upload it
After entering the engineering menu, the update is detected correctly but cannot be started
see the pictures - there is N/A and you can't start
How to force this update to start ?
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Erty,
thanks for the link
That explains the case
Looks like I have too old Unit 17 (8S0920790)
I need 8S0920790A, 8S0920790B or never :-(
Replacing dashboard is already a difficult matter...
 

·
Registered
Joined
·
230 Posts
qenq said:
After a few weeks of searching, I think it is necessary to update the software in the unit 17
My Unit 17 has a part number: 8S0920790 with sw. wer.211 and Hw wer. H32
I bought the VC upgrade to version 296 (SD CARD see the pictures), but I can't upload it
After entering the engineering menu, the update is detected correctly but cannot be started
see the pictures - there is N/A and you can't start
How to force this update to start ?
Do you get any 3 digits error code?
 

·
Registered
Joined
·
25 Posts
Discussion Starter · #19 ·
No, I didn't get it. I can't start with this update.
The car sees this update, but with every update option is N/A
Option START UPDATE is gray
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
230 Posts
qenq said:
No, I didn't get it. I can't start with this update.
The car sees this update, but with every update option is N/A
Option START UPDATE is gray
May be you should try lower version than 296.

290 also have Audi Smartphone function normally.

Cheers
 
1 - 20 of 170 Posts
Top