Cześć - zwykle nie tak szybko się angażuję, ale zobaczyłem Twoje pytania i kiedy podzielisz się szczegółami samochodu - SJP powyżej - jestem pewien, że otrzymasz mnóstwo pomocnych porad.
W międzyczasie, a jeśli Twój silnik jest taki sam jak mój (Gen 2 EA888), chętnie podzielę się wszystkim, co przydatne z mojego własnego doświadczenia z zeszłego roku. Mój TT przejechał ponad 130 000 mil i wciąż miał fabryczny napinacz łańcucha rozrządu, więc bardzo chciałem go wymienić, a jednocześnie odnowić wszystkie powiązane elementy, gdy strona silnika była zdjęta.
W zależności od Twojego samochodu, napinacz może się zepsuć w dowolnym momencie, gdy silnik ma na liczniku ponad 60 000, i zrujnuje Twój silnik, więc najprawdopodobniej będziesz miał rację, aby wykonać pracę jak najszybciej.
Zdecydowałem się wykonać pracę sam, kupiłem wszystkie oryginalne części Audi i dogłębnie zbadałem cały proces. Wymieniłem następujące elementy.
- Napinacz łańcucha rozrządu
- Napinacz łańcucha wałka wyrównoważającego
- Łańcuch rozrządu, łańcuch wałka wyrównoważającego i łańcuch pompy oleju
- Wszystkie prowadnice łańcucha, śruby itp.
- Śruba wału korbowego
- Śruby mocowania silnika
- Górne i dolne osłony rozrządu, uszczelki i śruby
- Uszczelka mostka wałka rozrządu
- Pasek klinowy
- Uszczelka turbosprężarki
- Założyłem również nowy bagnet oleju i będziesz wymieniać filtr oleju przed ponownym napełnieniem olejem silnikowym.
Moim zdaniem, chociaż wiesz, co robisz i potrafisz zidentyfikować dobrej jakości części zamienne, w przypadku krytycznej pracy, takiej jak remont przekładni rozrządu, powinieneś uzyskać najlepsze komponenty dla spokoju ducha. To oczywiście zależy od wielu rzeczy - Twojego budżetu, jak długo zamierzasz trzymać samochód, czy chcesz wykonać pracę sam, itp., itd.
Nawiasem mówiąc, udało mi się usunąć wszystkie części i je wymienić, ale poprosiłem warsztat o ponowne złożenie wszystkiego. Gdybym miał gdzieś schronienie, a nie na podjeździe, mógłbym to wszystko zrobić sam, jednak nie lekceważ ilości pracy - ani znaczenia zrobienia tego dobrze!
Myślę, że wydałem około 800 funtów na oryginalne części - a następnie kolejne 900 funtów na opłatę warsztatową za ponowne złożenie. Audi wyceniło mi około 7 godzin pracy, aby to zrobić, ale widziałem film, w którym amerykański mechanik wykonał główną część pracy w
bardzo krótkim czasie. Szacuję, że trasa Audi kosztowałaby
Jeśli zdecydujesz się zlecić to warsztatowi, wybierz go ostrożnie. Wielu nie podejmie się tej pracy, albo dlatego, że są zbyt zajęci naprawami MOT, albo dlatego, że nie mają doświadczenia w wykonywaniu tej konkretnej pracy.
Chętnie podzielę się wszelkimi innymi ogólnymi poradami z mojego własnego doświadczenia, jeśli to pomoże.