SwissJetPilot said:
@
TT'sRevenge - Będę uważnie śledził Twój post, więc proszę, zamieszczaj wszystkie zdjęcia, jakie możesz!
Wiem, że to w pewnym momencie mojej przyszłości i nie jestem chętny do wyrzucania takich pieniędzy na części, które Audi twierdzi, że są "nienadające się do ponownego użytku".
Zrobię to, zobaczę, czy da się je usunąć bez "niszczenia".
Mam akurat gniazdo nakrętki amortyzatora, ale ma ono 21 mm, a nie 16 mm. ECS tuning sprzedaje je w rozsądnych cenach, ale niestety wysyłka i pośrednictwo/podatki z powodu Kanady (i zamkniętej granicy) kosztowałyby mnie 11 USD za gniazdo około 70 CAD :roll:
Zabawne w 21 mm jest to, że kupiłem je (od ECS, kiedy granica była otwarta) do przednich amortyzatorów w moim A3, ale śmieszne, że KW używały innego rozmiaru nakrętki (chyba 18 mm), więc pozostało nieużywane, ponieważ nie zdemontowałem fabrycznych amortyzatorów - po prostu użyłem nowych mocowań z KW.
Pomijając tę historię, mogę dostać tani zestaw do wypinania z Amazon, ponieważ i tak zamierzałem go kupić. Na szczęście myślę, że mogę dostać gniazdo nakrętki od ECS za pośrednictwem EuroSportTuning (w zasadzie kanadyjskiego dystrybutora/partnera ECS) - to może być moja jedyna opcja. Rzecz w tym, że nie chcę zawracać sobie głowy zamawianiem tego, jeżdżeniem około godziny, żeby to odebrać, żeby dowiedzieć się, że rozmiar na 8J różni się od 8V lol.
Czy ktoś może potwierdzić, że tylna nakrętka amortyzatora ma 16 mm na 8J z mag ride? Sądzę, że innym sposobem jest zamówienie nakrętek (o których, jak mi się wydaje, zapomniałem w zamówieniu u dealera BC) i sprawdzenie, jakie są.
Nadal tak naprawdę nie rozumiem, dlaczego w ogóle trzeba wypinać złącze - nawet nie wygląda na to, żeby przeciągnął przewody przez osłonę? Osłona jest nadal na zdjęciach? Chyba że osłona nie zejdzie wystarczająco daleko bez wypinania? Wygląda na to, że będzie to bardzo podobne do łańcucha rozrządu w silniku, lol. Przeczytałem tak wiele różnych wątków internetowych (i filmów) na ten temat, plus instrukcję serwisową i nie do końca rozumiałem, jak ustawia się rozrząd, dopóki faktycznie tego nie zrobiłem. Wtedy wszystko po prostu "połączyło się".
Jeśli to będzie wystarczająco łatwe do zrobienia, to będą świetne informacje. Ale nie jest to dla mnie zbyt idealne, żeby próbować zwrócić osłony, które kupiłem - wysyłka z powrotem do BC, prawdopodobnie opłata za uzupełnienie zapasów, jeśli w ogóle akceptują zwroty.
Myślę, że to, co zrobię, skoro dostałem nowe mocowania, to po prostu zmontuję nowe amortyzatory z nowymi mocowaniami i osłonami. Wtedy będę mógł bawić się ze starymi, kiedy będą zdjęte z samochodu, nie martwiąc się o to, że samochód będzie "uziemiony", podczas gdy będę szukał narzędzi do tego. Potem po prostu zachowam osłony jako części zamienne, myślę, jeśli zejdą dobrze. Oczywiście i tak mam drugi samochód, ale nadal mam na nim zimówki (co jest zupełnie inną historią - teraz potrzebuję dystansów 8 mm na przód, ponieważ 7 mm to za mało, a moje następne to 12,5 mm, co jest za dużo - doh!).