Audi TT Forum banner

Dach roadstera przestał działać w połowie otwierania

155 views 9 replies 4 participants last post by  philipcrolfe  
#1 ·
Właśnie zająłem się dachem i otworzyłem go na kilka centymetrów, potem próbowałem go lekko przesunąć i nie drgnął, na wyświetlaczu pojawił się błąd!
Mam samochód od nowości 2099, nigdy wcześniej nie miałem problemu z otwieraniem.
Kontynuowałem włączanie i wyłączanie zapłonu z przerwą między próbami obsługi, a po 5 lub 6 próbach w końcu zaczął działać, czy ktoś ma pomysł, co może być tego powodem?

#2 ·
Jaki jest stan akumulatora w Twoim samochodzie? - Niskie napięcie może powodować problemy z elektrycznym działaniem wielu rzeczy.

#4 ·
Jaki jest stan akumulatora w Twoim samochodzie? - Niskie napięcie może powodować problemy z elektrycznym działaniem wielu rzeczy. Jeśli nadal jest to oryginalny akumulator, sprawdziłbym go, ponieważ może wymagać wymiany.
Akumulator samochodowy ma mniej niż rok, a samochód jest często używany i nie musiałem go uruchamiać między początkowymi operacjami, po prostu go wyłączyłem, wyjąłem kluczyk i spróbowałem ponownie.

#3 ·
Nigdy nie miałem tego konkretnego problemu z moim roadsterem, chociaż wymieniłem oba serwomechanizmy klap – mogą one uniemożliwić samochodowi rozpoznanie, że dach jest całkowicie opuszczony. Miałem jednak ten problem z Bentleyem GTC mojej żony z 2007 roku. Zatrzymywał się w przypadkowych momentach podczas procesu otwierania lub zamykania. W końcu ustaliłem, że potencjometr położenia dachu był uszkodzony, więc sterownik dachu nie mógł określić, gdzie znajduje się dach. TT wykorzystuje czujniki Halla i mikroprzełączniki zamiast potencjometru, więc jeden z nich może być uszkodzony. Jestem całkiem pewien, że w zatrzaskach dachu znajdują się przełączniki, więc jeśli zatrzymuje się wkrótce po zwolnieniu z przedniej szyby, może to być jeden z nich.

#5 ·
Nigdy nie miałem tego konkretnego problemu z moim roadsterem, chociaż wymieniłem oba serwomechanizmy klap – mogą one uniemożliwić samochodowi rozpoznanie, że dach jest całkowicie opuszczony. Miałem jednak ten problem z Bentleyem GTC mojej żony z 2007 roku. Zatrzymywał się w przypadkowych momentach podczas procesu otwierania lub zamykania. W końcu ustaliłem, że potencjometr pozycji dachu był uszkodzony, więc sterownik dachu nie mógł określić, gdzie znajduje się dach. TT wykorzystuje czujniki Halla i mikroprzełączniki, zamiast potencjometru, więc jeden z nich może być uszkodzony. Jestem całkiem pewien, że w zatrzaskach dachu znajdują się przełączniki, więc jeśli zatrzymuje się wkrótce po zwolnieniu z przedniej szyby, może to być jeden z nich.
Właściwie zatrzymałem dach, aby włożyć pod niego plastik, aby zapobiec rozpryskiwaniu na przednią szybę, przepraszam, jeśli to było mylące, zatrzymałem dach, a potem nie mógł się ponownie uruchomić. Potem w końcu udało się po kilku próbach.

#6 ·
Ach - w porządku. Nadal może to być niepewny czujnik Halla lub mikroprzełącznik. Następnym razem, gdy się zdarzy, możesz się czegoś nauczyć, jeśli będziesz mieć dostęp do VCDS. Tego używałem do debugowania problemów z dachem Bentley. Miałem dostęp do wielu sygnałów statusu czujników i w końcu zidentyfikowałem ten, który był nie na miejscu, gdy wystąpił błąd dachu.

#7 ·
Ah - okay. Still, could be an iffy hall sensor or microswitch. The next time it happens, you may be able to learn something if you have access to VCDS. That's what I used to debug the Bentley roof issues. I had access to a bunch of sensor status signals and finally figured out the one that was out of place when the roof error occured.
Ok dziękuję, mój fachowy serwisant mam nadzieję, że będzie mógł to przetestować, jeśli ponownie wystąpi, jak powiedziałem, nigdy nie było to problemem i zazwyczaj silnik pracuje, gdy obsługuję mechanizm dachu. Jeszcze raz dziękuję.

#9 ·
Jak wspomniano, pomocny byłby błąd VCDS lub OBDeleven. Jeśli jest to czujnik Halla, nie otrzymasz kodu błędu, ale za pomocą VCDS możesz zobaczyć wyniki binarne, czy działają, czy nie.

Dobra lektura tutaj, ponieważ istnieje wiele linków do różnych problemów związanych z dachem kabrioletu.

Szukaj sekcji 2.7 Wadliwe czujniki Halla F171 / F202