Po wykonaniu tej pracy już cztery razy w DQ250, dam tylko kilka szybkich porad, ponieważ masz już mnóstwo wątków na temat DIY/instrukcji itp. w internecie. Oto kolejny dla ciebie:
How to DIY change DSG transmission fluid and VAS6262 tool service on VW Jetta TDI
www.myturbodiesel.com
Po pierwsze,
zdobądź pompę do skrzyni biegów z odpowiednim mocowaniem... lub jakiś zestaw, który napełnia się przez pompowanie od dołu. Próba "napełniania od góry" jest moim zdaniem głupia. Zajmuje to zbyt dużo czasu, a jeśli planujesz zatrzymać samochód na dłuższą metę (gdzie wykonywałbyś tę pracę więcej niż raz), możesz równie dobrze kupić pompę. Ponadto, napełnianie od góry oznacza, że będziesz chciał zrobić dziury w butelkach, aby płyn mógł szybciej płynąć, ale wtedy nie będziesz mógł ponownie użyć tych butelek do zabrania starego oleju do utylizacji. To nie jest duży problem, jeśli masz jakiś inny pojemnik do wlewania, ale osobiście zwykle używam nowych pojemników do wlewania starego oleju z powrotem.
Po drugie...
przepełnij go. Nie mam na myśli tego, żeby oszaleć i wlać tam 8 litrów lub coś w tym stylu, ale bardziej martw się o niedopełnienie niż o przepełnienie. "Poprawna" metoda polega na tym, że musisz zainstalować rurkę i wlać płyn, aż napompujesz pełne 5 litrów. Następnie, gdy jest w temperaturze i pracuje, wyciągasz linię napełniania i pozwalasz jej spłynąć do poziomu rurki. Jednak jeśli to zrobisz, jeśli zastosowałeś "metodę eksperymentu naukowego" (gdzie mierzysz, co spuściłeś), prawdopodobnie okaże się, że netto tego, co wlałeś, było mniej niż to, co miał pierwotnie samochód. Rzeczywista ilość w skrzyni biegów będzie prawdopodobnie większa niż 4,5 l, ale mniejsza niż 5 l, jeśli zmierzysz to, co spuścisz. Ale wtedy musisz uwzględnić to, co wchłania filtr, a także musisz mieć samochód
w poziomie, aby to zrobić, a uzyskanie samochodu w 100% w poziomie jest łatwiejsze powiedzieć niż zrobić dla majsterkowicza - na przykład, czy powierzchnia, na której pracujesz, jest pozioma? Czy jesteś w stanie podnieść cały samochód? Itp.
Moja najlepsza rada jest taka, aby po prostu go przepełnić, wlać całe 5 l, zakręcić i zakończyć dzień. Zazwyczaj wymaga to otwarcia 6. butelki, gdy używasz pompy, ponieważ wiele pomp nie "zbiera" aż do dna. Na przykład moja pompa Assenmachera naprawdę nie może wypompować ostatniego pół litra lub więcej w swoim pojemniku, ponieważ poziom jest zbyt niski, aby pompa mogła go podnieść.
Ponownie, po wykonaniu tej pracy wiele razy i po późniejszym podniesieniu samochodu i wpompowaniu większej ilości płynu kilka dni później... nauczyłem się, że najłatwiejszym sposobem na zrobienie tego jest po prostu "przepełnienie". Wpompuj pełne 5 l, może nawet kilkaset ml więcej i zakończ dzień. Skrzynia biegów działa absolutnie dobrze, gdy jest trochę przepełniona, ale gdy jest trochę niedopełniona... prawdopodobnie zauważysz, że nie zmienia biegów dokładnie tak, jak powinna.