Audi TT Forum banner

Rozwiązanie Mib niedostępne

3.9K views 34 replies 6 participants last post by  pcbbc  
#1 ·
Cześć, mam nadzieję aktywować nawigację i carplay itp. w moim TT z 2017 roku. Po zbadaniu sprawy znalazłem samouczki, jak to zrobić, ale widzę, że strona mib.solution, która wydaje się niezbędna do uzyskania niektórych plików, nie działa od jakiegoś czasu. Mam problem ze znalezieniem alternatywy dla tego na forum lub jakichkolwiek informacji. Czy ktoś wie, gdzie jeszcze mógłbym znaleźć pliki? Dzięki

#5 ·
Dzięki za to. Przejrzałem wątek, ale jestem trochę zdezorientowany. Czy znajdę tam pliki aktualizacji oprogramowania układowego dla MHI2_ER_AU43X_P5406? Dzięki
Kliknij link, który podałem, który przeniesie Cię bezpośrednio do postu, o którym wspomina pcbbc. Rozwiń go, a zobaczysz wszystkie instrukcje i linki do pobrania, których potrzebujesz.

#13 ·
Ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę... Ryzyko uszkodzenia Virtual Cockpit pojawia się, jeśli masz określoną wczesną wersję VC i próbujesz zaktualizować na niej oprogramowanie układowe. Jednak aby aktywować Carplay i Nav, prawdopodobnie wcale nie musisz aktualizować oprogramowania układowego VC. Sprawdź wersję oprogramowania układowego VC:
Mój VC to H40 0296 i działa na nim Nav i Carplay.

#22 · (Edited)
Moja wersja to H42 0325, więc zdecydowanie wystarczająco nowa. Zrobiłem aktualizację karty SD addfec w samochodzie, która powinna była wszystko aktywować. Carplay działa, ale nawigacja się nie pojawiła? Jakieś przemyślenia?
Celem usunięcia jednostki VC jest ustalenie, czy jest to jednostka produkcyjna, demonstracyjna czy odnowiona? To może być powód, dla którego masz problemy? Z H42 SW0325 te wersje są w zasadzie aktualne, ale jeśli nie usuniesz swojej jednostki VC, nie będziesz w stanie stwierdzić, którą z tych trzech wersji mam na myśli? To nie jest takie trudne zadanie, po prostu podążaj za tym filmem;

Usunięcie jednostki TT VC

POTEM;
1. Po usunięciu zrób i opublikuj kilka zdjęć etykiet z tyłu VC.

2. Czy masz podstawową nawigację Audi SAT-NAV?

3. Uruchom samochód i naciśnij przycisk menu i ZRÓB KILKA ZDJĘĆ!

4. Czy użyłeś narzędzia MIB?

5. Czy możesz uzyskać dostęp do zielonego menu?

6. ZRÓB I OPUBLIKUJ KILKA ZDJĘĆ!!!

#24 ·
@Barmybob - Możesz mieć całkowitą rację - ale Porsche ma centralny ekran, który, jak przypuszczam, łączy się tylko z jednostką MIB - więc to może robić różnicę.

Aby aktywować nawigację w TT, należy zakodować jednostkę 17 (Virtual Cockpit).
W rzeczywistości podejrzewam, że w samochodach z - 7UH Przygotowanie do systemu nawigacji (MIB) - na naklejce znamionowej, kodowanie VC i instalacja map to jedyne rzeczy, które są faktycznie wymagane. Warto sprawdzić czerwone menu, aby zobaczyć, jakie klucze adaptacyjne są już obecne! Najprawdopodobniej fec dla map będzie tam, ale ograniczy samochód do trzech lat map od nowości - więc nowe mapy nie zostaną zaakceptowane, dopóki fec mapy nie zostanie zaktualizowane.

#25 ·
@Barmybob - Możesz mieć całkowitą rację - ale Porsche ma centralny ekran, który, jak przypuszczam, łączy się tylko z jednostką MIB - więc może to robić różnicę.
Uruchomiłem aktualizację tylko w moim samochodzie, samochodzie, który już miał mapy z fabryki, więc nie jestem pewien.

Porsche ma ten sam MH12 co TT i używa dokładnie tego samego hacka oprogramowania M I B, tylko innych poprawek i innego ekranu, ale wszystko powinno być takie samo. Ludzie z Porsche używali również metody usb/ethernet putty.

Facet, do którego linkowałem na forum Porsche, wydaje się być facetem stojącym za MIB - Android Auto / Nav etc... Do-It-Yourself-Thread | Page 2 | Porsche 718 Forum

#33 ·
Cześć! Naprawiłem to. Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz mam wszystko aktywowane. Dla odniesienia, jeśli ktoś jest w takiej samej sytuacji, postępuj zgodnie z samouczkiem na YouTube od fixit, a jeśli nawigacja się nie aktywuje, na OBDeleven (musi być pro do kodowania), przejdź do jednostki 17, naciśnij długie kodowanie i tam jest przełącznik do aktywacji nawigacji! Proste!