Audi TT Forum banner

Kamera cofania - Błąd B201000

33K views 38 replies 8 participants last post by  Holt2498  
#1 ·
Cześć wszystkim,

w zeszły weekend zainstalowałem w TT MY16 system kamery OEM z tyłu. Kupiłem go na ebay od węgierskiego sprzedawcy i potwierdził mi, że kamera była zakodowana i również dokonaliśmy parametryzacji.

Zainstalowałem kamerę i działa idealnie ;)
Ale kiedy używam OBD11, mam błąd w jednostce 6C. Błąd B201000 (Brak ustawień podstawowych). Nie mogę go usunąć.

Czy to możliwe, że muszę ponownie sparametryzować kamerę?
Czy wiesz, jak mogę usunąć ten błąd?

Dziękuję!

#2 ·
Aby pozbyć się ustawień podstawowych, musisz przeprowadzić kalibrację kamery.

Proces ten wymaga specjalnej tablicy z kilkoma czarnymi okręgami. Służy ona do kalibracji kamery w celu uzyskania dokładnych wymiarów linii, która pojawia się na ekranie tylnego widoku.

Używałem mojej tylnej kamery bez ustawień podstawowych i nie miałem z nią żadnych problemów.

Podsumowując, sugerowałbym zostawić to w spokoju.

#3 ·
Mokorx said:
Aby pozbyć się ustawień podstawowych, musisz skalibrować kamerę.

Proces ten wymaga specjalnej tablicy z kilkoma czarnymi okręgami. Służy ona do kalibracji kamery w celu uzyskania dokładnego wymiaru linii, która pojawia się na ekranie tylnego lusterka.

Używałem mojej tylnej kamery bez ustawień podstawowych i nie miałem z nią żadnych problemów.

Podsumowując, sugerowałbym zostawić to w spokoju.
Dziękuję Mokorx,

widziałem te czarne okręgi na zdjęciu, sprzedawca powiedział mi, że kamera była skalibrowana, ale to nieprawda... Nie mam problemów z kamerą, ponieważ działa idealnie. Ale... czy wiesz, jak ją skalibrować??

#4 ·
kronox said:
Dziękuję Mokorx, widziałem te czarne okręgi na zdjęciu, sprzedawca powiedział mi, że aparat był skalibrowany, ale to nieprawda... Nie mam problemów z aparatem, ponieważ działa idealnie. Ale... czy wiesz, jak go skalibrować??
Kim jest ten sprzedawca, vwmodul_de ?

#7 ·
kevin#34 said:
kronox said:
Thank you Mokorx, i have seen this black circles in a picture, the seller said me that the camera was calibrate but it's not true... I have no problems with the camera because it work perfect. But... do you know how to calibrate it??
who is that seller, vwmodul_de ?
Tak, powiedzieli mi, że kamera została skalibrowana, ale mam ten błąd...

#11 · (Edited by Moderator)
Mokorx said:
Próbuję to zrobić, ale z OBD11 myślę, że jest inaczej niż w oprogramowaniu VCDS.
Z OBD11 możesz wstawić wszystkie parametry bezpośrednio, ale problem... nie wiem, jaki dokładnie wymiar muszę wstawić w każdym polu.

Przesyłam wszystkie parametry, które muszę wstawić (2 zdjęcia):

190501_fault unit 6C_03.jpeg

190501_fault unit 6C_04.jpeg

Attachments

#12 ·
kronox.
Czy są jakieś aktualizacje dotyczące kalibracji?
Ja też mam ten błąd (ten sam sprzedawca kamery :roll: ), chcę się go pozbyć... Samochód jest na gwarancji do 2023 roku i za kilka miesięcy będę miał przegląd, więc personel Audi z pewnością zrobi skan i zorientuje się, że zamontowałem kamerę, z typowymi groźbami o utracie gwarancji i tak dalej...

#19 ·
Samo wklejenie wartości nie zadziała. Potrzebujesz ODIS i tablicy kalibracyjnej (wydruk na papierze lub plakacie winylowym jest w porządku).

Próbowałem obliczeń za pomocą OBDeleven i VCDS, ale nie udało mi się skalibrować kamery. Żyję z podstawowym błędem ustawień od półtora roku, zanim zdobyłem ODIS & Calc board.

Po obliczeniach:
1. Brak błędu
2. Linia środkowa wyświetlacza kamery będzie pasować do linii środkowej TT. Przed kalibracją środek kamery przesunie się na jedną stronę, ponieważ kamera nie jest wyśrodkowana.
3. Linia prowadząca kierownicę jest bardziej realistyczna w odniesieniu do tego, gdzie będzie skręcać koło.

#20 ·
Wszystkie 3 punkty, które Pan/Pani wymienił/a, są warte osiągnięcia, więc spróbuję kalibracji samodzielnie za pomocą ODIS, a jeśli się nie uda, poproszę o to serwis Audi.

Czy wie Pan/Pani, gdzie można znaleźć wymagania dotyczące tablicy obliczeniowej? A może można ją gdzieś kupić?

Jeszcze raz dziękuję!

#23 ·
Tak, znalazłem ten wątek tygodnie temu, ale oba linki już nie działają [smiley=bigcry.gif] Próbowałem nawet zapytać osobę, która przesłała plik PDF z tablicą kalibracyjną, ale bez odpowiedzi.. :( Mimo wszystko dzięki.
Mokorx said:
Link do tablicy kalibracyjnej znajduje się w linku https://www.audizine.com/forum/showthre ... alibration

#24 ·
#25 ·
kevin#34 said:
Tak, znalazłem ten wątek kilka tygodni temu, ale oba linki już nie działają [smiley=bigcry.gif]
Próbowałem nawet zapytać osobę, która przesłała plik PDF z tablicą kalibracyjną, ale bez odpowiedzi.. :(
Dzięki za wszystko

Mokorx said:
Link do tablicy kalibracyjnej znajduje się w linku

https://www.audizine.com/forum/showthre ... alibration
Oto plik, którego potrzebujesz :p

https://www.dropbox.com/s/d3vquldxfv7boot/calibration_board.pdf?dl=0